hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyre kevesebben kapnak fizetési könnyítést

  • lapszemle

Az elmúlt években jelentősen csökkent az adóhatóság által engedélyezett fizetési könnyítések és mérséklések aránya. A cégek és a magánszemélyek tavaly csaknem 300 milliárd forintnyi adó, késedelmi pótlék és bírság vonatkozásában kértek fizetési könnyítést – írja a Napi Gazdaság.


A tavaly közel 300 milliárd forintnyi adó, késedelmi pótlék és bírság kapcsán küzdöttek fizetési nehézségekkel az adófizetők, akik közül átlagosan 145 ezer fő kérelmezi terheinek mérséklését. A kérelmező adófizetők nagytöbbsége magánszemély vagy egyéni vállalkozó, a gazdasági társaságok között pedig a jogi személyiséggel nem rendelkező betéti-, illetve közkereseti társaságok vannak többségben.

Az elmúlt három évben az APEH szigorított: az hivatal által elutasított beadványok száma 24 százalékról 34 százalékra nőtt, miközben a részben engedélyezett kérelmek, illetve a megszüntetett eljárások száma stagnált. Tavaly több mint 8,6 milliárd forintnyi adótartozást engedett el az APEH méltányossági okokból, ami közel 2 milliárd forinttal kevesebb, mint az előző években.

A korábbinál kisebb megértésre számíthatnak azok, akik illetékre kérnek halasztást, mérséklést vagy részletfizetést, mivel az APEH gyakorlata szigorúbb az illetékhivataloktól megszokottnál. A futamidő meghatározása során minden esetben a tartozás belátható időn belül történő rendezése a fő szempont, de a könnyítés nem pénzintézeti hitelként funkcionál, így természetesen éven túli, illetve többéves átütemezésre nincs lehetőség. Az adóhivatal az egyéni vállalkozók esetében egyébként is rövidebb határidőt szokott megszabni, a vállalkozó által felvállalt egyéb kötelezettségek miatt.

Az elbíráláskor a hivatal pozitívan értékeli, ha a tartozás egy részét akár a benyújtás előtt, akár az eljárás során rendezi a kérelmező, érdemes viszont figyelembe venni, hogy a már megfizetett tartozások utólagos mérséklésére nincs lehetőség. Emellett az APEH azt is pozitívan értékeli, ha a kérelemben érintett összegen kívül más fizetési kötelezettsége, illetve tartozása nincs az adózónak.

Az APEH közlése szerint a kérelmek benyújtásakor mindenképpen érdemes a mérséklés mellett a halasztást is kérelmezni, mert a mérséklés elutasítása után arra már nincs lehetőség. Az APEH gazdasági társaságok esetében egyébként csakis abban az esetben engedélyez fizetési haladékot, ha a racionális gazdálkodás még helyreállítható, és a társaság várhatóan nem kerül felszámolási eljárás alá.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Követelés vásárlása és elengedés

Pölöskei Pálné

adószakértő

De minimis támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Víz- és áramdíj anyagköltség-e?

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink